Деякі питання ідеології давньоземлеробських племен - Риндюк, Н.В. (Археологія, 1994)
Ідеології давніх племен — насамперед трипільських — присвячено багато праць (Б. О. Рибаков, С. М. Бібіков, О. В. Цвек, Т. Г. Мовша, В. І. Маркевич, В. Г. Збенонич та ін.). Останніми ж роками увагу дослідників привертає образ змія-дракона, семантика якого дуже різноманітна.