Модель печі з трипільського поселення Березівка - Овчинников, Е.В. (Археологія, 1994)
Своєю унікальністю виділяється знахідка, яку можна трактувати як модель печі. Виявлена вона була 1990 року під час розкопок ділянки № 2. Це керамічний, порожній всередині предмет підковоподібної форми довжиною 10, шириною 9,5 1 висотою 6 см. Виконаний із тонкоструктурної глини з домішками дрібнозернистого піску.