Два этапа формирования древнерусского государства - Цукерман, К. (Археологія, 2003)
Цель нашего сообщения — показать, что эта лакуна в русской истории приходится на время весьма недолговечного государственного образования —русского каганата. Письменные источники, собранные и прокомментированные ниже, свидетельствуют о его существовании с 830-х по 870-е годы. Относительно географической локализации каганата мы придерживаемся гипотезы, располагающей его на севере, в бассейне Волхова. Сопоставление данных текстов с результатами археологических раскопок приводит к выводу, что каганат исчез в результате межплеменной войны в начале 870-х годов. Традиційні хронологічні межі початкового періоду руської історії роздуті, але разом з тим надзвичайно вузькі. До виникнення Русі Київської руська державність пережила два етапи формування. Перший етап — це 30—70-ті роки IX ст., другий припадає на час від приходу на Русь Рюрика у 895 р. до початку X ст. На той час її політичний центр переміщується в Середнє Подніпров’я. На першому етапі своєї державності це об’єднання мало назву «Руський каганат» і знаходилося в басейні Волхова. Столицею цього утворення була Ладога. На початку 70-х років ІХ ст. унаслідок невідомої міжплемінної війни каганат було зруйновано. На зміну каганату прийшло нове об’єднання на чолі з Рюриком, центром якого, як можна вважати, був Новгород (Рюриково городище). Назва держави при цьому не змінилася.
Якщо запропонована концепція вірна, то початковий етап історії Давньої Русі потрібно докорінно переглянути. Traditional chronological bounds of the initial period of Rus history are exaggerated but at the same time very narrow. Before the Kyiv Rus forming Rus State system had two stapes of its formation. The first step falls on the 30th—70th years of the 9th century, the second one dates to the time from coming Rurik to Rus in 895 to the beginning of the 10th century. At that time its political center was transferred to the area of the Middle Dnieper. On the first step of forming its State system this union was named as the Rus khanate and was located in the Volkhov river basin. The capital of this union was Ladoga. At the beginning of the 70th years of the 9th century as a result of unknown intertribal war the khanate appeared to be destroyed. The new union which was headed by Rurik came up to take destroyed khanate place. Its center as we can consider was Novgorod (Rurik's hillfort). The name of state wasn’t changed.
If the proposed conception is true, the initial step of Ancient Rus history must be thoroughly reconsidered.