Русь изначальная - Толочко, П.П. (Археологія, 2003)
В статье рассмотрена новая концепция, касающаяся начальных этапов происхождения и формирования Руси. На основании критического разбора аргументов, приведенных К. Цукерманом, изложена критика основных положений концепции. Історіографія теми походження Русі надзвичайно широка. У вітчизняних та зарубіжних дослідженнях інтерес до неї постійний. Концепція, запропонована К. Цукерманом, претендує на перегляд усієї початкової історії Древньої Русі. При цьому більшість аргументів автор запозичив у попередників, що називається, за методом віддання переваги. Критичний аналіз їх свідчить, що, всупереч надіям автора концепції, історикам доведеться все ж утриматися від корінного перегляду початкової історії Русі. The historiography of the Rus origin question is extraordinary general. Native and foreign researchers show interest in this subject constantly. Propounded by C. Zuckerman conception aspires to reconsideration of the whole of Ancient Rus origin history.
Moreover, the author takes the mane part of arguments out of predecessor's books, so to say, by the preference method. Their critical analycis is evidence that, nevertheless, historians should keep from fundamental reconsideration of the origin history of Rus counter to author’s prospects of it.