Життя, віддане науці - Русяєва, А.С.; Зубар, В.М.; Золотарьов, М.І. (Археологія, 2000)
Світове антикознавство зазнало непоправної втрати. На 54-му році, незадовго до дня народження трагічно загинув далеко від рідного міста, у Німеччині, видатний історик і епіграфіст Юрій Германович Виноградов. За порівняно короткий життєвий шлях Юрій Германович досяг великих успіхів у науковій, педагогічній й науково-організаційній діяльності.
В останнє десятиліття читав лекції в університетах Німеччини, Італії, США тощо. Його було обрано членом-кореспондентом Німецького Археологічного інституту і членом Комітету Міжнародної асоціації з грецької епіграфіки та латини.
Уся творчість Ю. Г. Виноградова наповнена властивим для його особистості емоційним сприйманням оточуючого середовища, оригінальним мисленням і стилем, вражаючим знанням давньої історії і культури еллінства, розумінням історичних закономірностей розвитку окремих фактів і ситуацій. Його ім’я вже давно надійно і назавжди увійшло в науку як одного з надзвичайно обдарованих і працелюбних учених, які своїми розробками, концепціями, багатогранними знаннями і методичними підходами підняли на високий і якісно новий рівень історію вітчизняного і світового антикознавства.