Археологічна діяльність родини Аркасів - Нікітін, В.І. (Археологія, 2000)
Діяльність Миколи Миколайовича Аркаса як композитора, що написав оперу «Катерина» за мотивами шевченківської поеми, історика, що написав «Історію України-Руси», етнографа та популяризатора національної культури відома широким колам української громадськості.
Але хто такі Аркаси і який внесок вони зробили для розвитку вітчизняної культури і зокрема археології?
Про родину Аркасів можна розповідати багато, але про їх захоплення та заняття археологією мало кому відомо. Та деякі архівні матеріали і публікації щодо їх діяльності в цій галузі свідчать, що родина Аркасів була дуже прихильна до занять класичними старожитностями.