Біметалічне навершя скіфської доби - Бабенко, Л.І. (Археологія, 2000)
1932 р. з Ермітажу до музеїв України було передано на постійне зберігання велику кількість предметів, серед яких значилися п’ять бронзових навершів скіфської доби, котрі й нині зберігаються у Харківському історичному музеї. Це три навершя з Чмиревої Могили із зображенням оленя та два навершя з Олександропольського кургану: одне — у вигляді крилатої жіночої фігури, друге — бронзове порожнисте конічної форми з траншеї 3-В. Перші чотири предмета добре відомі фахівцям ще за дореволюційними публікаціями, а п’ятий - розглянуто більш докладно в даній публікації.