Нові техніко-технологічні дослідження залишків стародавньої чорної металургії та металообробки в околицях с. Синиця - Паньков, С.В.; Манічев, В.Й.; Недопако, Д.П. (Археологія, 2003)
Статтю присвячено висвітленню результатів фізико-хімічних досліджень пам'яток залізодобування та обробки заліза пізньозарубинецького часу (Уманський центр екстенсивної чорної металургії, поселення та ковальсько-металургійний центр Синиця), що дає змогу уточнити період їхнього існування, хід процесу отримання сиродутного заліза в давнину, його вплив на навколишнє середовище та поставити питання щодо належності певних осередків Уманського центру залізодобування мешканцям поселення поблизу с. Синиця. В статье изложены результаты новых исследований химического состава материалов из поселения у с. Синица, а также из металлургического центра в окрестностях г. Умань Черкасской обл. Приведены результаты радиуглеродного датирования и палеоботанических исследований. На основе полученных данных поселение у с. Синица датируется позднезарубинецким временем и имеет производственную, а не сельскохозяйственную направленность. The article deals with results of new investigations of chemical composition of artifacts from the settlement near the village of Sinitsa, as well as from metallurgical site in the environs of Uman’ town. Also the results of radiocarbon dating and paleobotanical researches have been listed. On the basis of obtained data the settlement near the village of Sinitsa dates to the time of the late Zarubyntsi culture and has a production trend, not an agricultural.