Новый склеп с полуциркульным сводом на некрополе Илурата - Хршановський, В.А. (Археологія, 2003)
Статья посвящена одному из склепов (№ 206) Илуратского некрополя, доследованному в 2002 г. Это первый склеп с полностью сохранившейся стеной, отделяющей дромос от камеры, включая искусственный арочный свод над входным проемом. Найденный остеологический материал свидетельствует о совершении тризны (или тризн) с жертвоприношением животных. Вещевой материал позволяет датировать склеп II—III вв. н. э. Публікацію присвячено склепу № 206, який було відкрито на некрополі Ілурату у 2002 р. Цей склеп з напівциркульним склепінням вирізняється не лише своїми розмірами, а й збереженістю. Так, тут уперше було зафіксовано стіну, що відділяла дромос від камери зі штучним арковим склепінням над вхідним отвором, яка повністю збереглася.
Численні кістки тварин, знайдені в ґрунті із заповнення камери, свідчать про тризну (чи декілька тризн). Знайдений речовий матеріал дає змогу достатньо надійно датувати склеп II—III ст. н. е. The publication deals with the burial vault № 206 discovered on the cemetery of Ilurat in 2002. This burial vault with semicircular vaulting is notable not only for its volume but also for condition. So, it first was fixed a well-preserved wall here to part a dromos and a chamber with an artificial arch over the inlet.
Numerous animal bones found in soil inside of a chamber give an evidence of a funeral feast (or several funeral feasts). Finds of artificial material hardly permits doubt the burial vault dates to the 2nd — 3rd century AD,