Скляні посудини могильника черняхівської культури Велика Бугаївка в Середньому Подніпров’ї - Петраускас, О.В.; Пастернак, В.В. (Археологія, 2003)
У статті подані результати аналізу знахідок решток скляних посудин з могильника черняхівської культури Велика Бугаївка. За ступенем інформативності колекцію розподілено на три групи. Типологічно визначене скло дозволяє розрізнити форми, що були поширені на пам’ятках черняхівської культури. Крім того, окремі уламки скла належали типам посудин, які є рідкісними або взагалі не були відомі на пам’ятках черняхівської культури. Відповідно до існуючих хронологічних схем, типологічно визначені уламки скла з Бугаївки могли належати посудинам, що побутували у фазах С/2 (кінець), 03 та 0/1, тобто від рубежу III—ІУ ст. до поч. V ст. В статье анализируются находки стеклянной посуды из могильника Черняховской культуры в с. Великая Бугаивка. Из раскопанной части могильника извлечено 156 фрагментов и 4 стеклянных сосуда различной степени сохранности. По степени информативности образцы разделены на три группы. В группе «типологически определимые» выделено 12 типов сосудов. Большинство из них имели широкое распространение в Черняховской культуре. Тем не менее, некоторые обломки принадлежали сосудам, которые являются редкими для этой культуры (тип Сорокина / III) или же до сих пор были неизвестны (тип Штрауне / VIII-1 и тип Харакс). Согласно существующим хронологическим схемам, типологически определимые фрагменты стеклянных сосудов из Бугаивки могли принадлежать сосудам, которые существовали в фазах С/2 (конец), С/3 и 0/1, т. е. от рубежа III—IV в. до нач. V в. The article deals with analysis of finds of glass pottery from the burial ground of Chemiakhivs’ka culture near the village of Velyka Bugaivka. The excavated part of the burial ground gave 156 fragments and four glass vessels in different condition. Articles have parted three groups by the degree of carrying information. The group of typologically definable artifacts have parted 12 types of vessels. The mane part of them was well-spread in Chemiakhivs’ka culture. Nevertheless some debris is for vessels which are rare in this culture (the type of Sorokina/III) or were unknown till now (the type ofShtraune/VIII — 1 and the type of Kharaks). According to the present chronological scheme the fragments of glass pottery from Bugaivka which are definable typologically could be for vessels which were in existence in the phases of C/2 (at the end), C/3 and D/l, that is from the turn of the 3rd to the beginning of the 5th century.