Чи спроможна Україна зберегти на своїй території всесвітню археологічну спадщину? - Оленковський, М.П. (Археологія, 2004)
Треба якнайскоріше повернутися до практики виділення цільовим призначенням коштів на здійснення охоронно-рятувальних археологічних розкопувальних досліджень, створити спеціальну охоронно-рятувальну археологічну службу (бажано в системі НАН України) з обов'язковою умовою утворення регіональних підрозділів. За інших обставин у найближчі два-трн десятиліття Україна втратить близько половини своєї археологічної скарбниці, а з нею — і значну частину історичної пам’яті.