Вступне слово - Толочко, П.П. (Археологія, 2004)
Закон України «Про охорону археологічної спадщини», прийнятий Верховною Радою України 18 березня 2004 р. (№ 1626-ІV), є важливим юридичним актом у сфері охорони і збереження культурного надбання українського народу. Він законодавчо унормовує систему охорони, збереження і дослідження археологічних пам'яток, чітко регламентує права та обов’язки у цій сфері Кабінету Міністрів України, Спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, органів охорони культурної спадщини Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, а також районних державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування.