Дігтярство в трипільській культурі - Косько, О.; Лянгер, Ю. (Археологія, 2000)
У 80-х роках, під час досліджень поселення-гіганта трипільської культури поблизу с. Тальянки Тальнівського р-ну Черкаської обл., було знайдено шматок органічної речовини, ідентифікованої завдяки мікроскопічно-порівняльному аналізу як «гіпотетичний дьоготь». Матеріал було піддано фізико-хімічному аналізу в межах програми техноархеологічних досліджень неоенеолітичного дігтярства, яку здійснює Відділ хімії Університету імені Адама Міцкевича у Познані. Результати досліджень суттєво розширюють наші знання щодо часу початку сухої дистиляції дерева в Європі та включають трипільську культуру до кола первинних, одного з найбільш прогресивних, центрів розвитку цієї технології.