60 років відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України - Мацкевий, Л.Г. (Археологія, 2000)
У 1940 р. при Інституті археології АН УPCP був створений Львівський відділ, що налічував 22 працівники. У 1951 р. відділ увійшов до складу Інституту суспільних наук АН УРСР, 1993 р. — отримав статус відділення, а від 1996 р. став відділом археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.
Відділ археології ІУ НАН України — один із провідних наукових осередків по фундаментальному вивченню історії давнього населення заходу України і найбільший колектив археологів після Інституту археології НАН України, з яким здійснюється активна співпраця.