До 60-річчя Віталія Васильовича Отрощенка (Археологія, 2005)
2005-ий—ювілейний рік для Віталія Васильовича Отрощенка. Вчений зустрічає його у розквіті сил, екіпірований званнями, ступенями й посадою: заввідділу археології енеоліту—доби бронзи Інституту археології НАН України, доктор історичних наук, лауреат Державної премії в галузі науки й техніки, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», член постійно діючої Ради Міжнародного союзу пре- і протоісторичних наук при Департаменті археології Університету в м. Гент (Бельгія), професор археології (2005), доктор Honoris causa Донбаського держав-ного технічного університету (2005). За тим усім стоїть талант і неймовірна працьовитість, помножені на інтерес до археології та пристрасть до пізнання стародавньої історії.