Порушення прав на інтелектуальну власність (Археологія, 2005)
Останнім часом в українській пресі, у тому числі й науковій, надзвичайно гостро постала проблема інтелектуальної власності. Майже не захищені законодавством науковці, не маючи надії відстояти свої права у суді, почали звертатися до засобів масової інформації. Наше видання орієнтоване на висвітлення наукових проблем і не може стояти осторонь ситуації, що склалася з поширенням плагіату в Україні. Тим паче, що і наше видання, як виявилось, було використане з цією брудною метою, і ми не бачимо дієвих способів захисту інтелектуальної продукції від незаконного привласнення.
У цьому номері ми публікуємо два листи творчих колективів, права на інтелектуальну власність яких було порушено. Вони надійшли до редакції журналу «Археологія» впродовж останніх кількох місяців, що є своєрідним сигналом для редколегії, на який ми не можемо не реагувати.