Поховання з отворами від жердин у ямній культурі Північно-Західного Причорномор’я - Іванова, С.В. (Археологія, 2001)
У статті розглянуто своєрідну групу ямних поховань, які характеризуються наявністю отворів на дні, стінках чи уступі могили. Всебічний розгляд цих поховань дозволяє констатувати їх соціально неординарний характер, а також зробити припущення, що отвори були залишками дерев’яних конструкцій, які імітували житла. Запропоновано можливі варіанти реконструкцій різних типів жител степового населення ямного часу. В статье рассматривается своеобразная группа ямных погребений, которые характеризуются наличием отверстий на дне, стенках или уступе могилы. Всесторонний анализ этих погребений позволяет констатировать их социально-неординарный характер, а также предположить, что отверстия являлись следами деревянных конструкций, которые имитировали жилище. Предполагаются возможные варианты реконструкций различных типов жилищ степного населения ямного времени. The article deals with the original group of pit-like burials characterized by apertures from poles on the bottom, walls, and sides of a tomb. The profound analysis of this pattern allows us to fix their socially unordinary character. Maybe, these apertures are the traces of wooden constructions, which imitated a dwelling. Possible variants of reconstruction of various types of dwellings of the steppe population of the pit time are proposed.