Технология железообработки на древнерусских городищах Южного Буга - Вознесенская, Г.А. (Археологія, 2001)
В статье сообщается о результатах технологического изучения коллекции кузнечных изделий из раскопок древнерусских городищ в лесостепном Побужье. Визначення технологічних особливостей ковальських виробів із південноруських городищ X— XI ст. є важливим елементом для розв’язання питань існування виробничих традицій в давньоруській металообробці. Результати дослідження ковальської продукції з городищ Червоне і Сажки (Вінницька обл.) показують, що її технологічну характеристику визначають передусім суцільнометалеві конструкції, а також використання повторної цементації готових виробів. Ці особливості властиві південноруській залізообробці загалом і були традиційними для неї у подальші століття. Determination of technological peculiarities of blacksmith’s wares from Old Russian settlements of the X-XI centuries AD is an important element for solving the problems of existence of productive traditions in the Old Russian metal-working. The results of study of the blacksmith’s production from the settlements of Chervone and Sazhky (Vinnytsia region) show that its technological characteristic is defined, first of all, by all-metal constructions and the use of repeated carburizing of ready-made wares. These peculiarities are generally inherent in south-Russian metal-working and are traditional for it during the subsequent centuries.