Новые моливдовулы византийского Херсона - Смычков, К.Д. (Археологія, 2001)
В статье рассматриваются прочтение и датировка моливдовулов средневекового Херсона. Статтю присвячено одному із важливих джерел з вивчення історії та культури середньовічного Херсона — підвісним свинцевим печаткам з назвою цього міста. Розглянуто випадкові знахідки печаток Херсона, які зберігаються у приватних колекціях. На основі аналізу наведено передбачувані датування молівдовулів, що видаються, реконструкцію і читання їхніх легенд. The paper is devoted to one of the most important sources of the study of the history and culture of medieval Kherson: suspended lead stamps with the town’s name. Occasional findings of the Kherson stamps preserved in private collections are described. The analysis carried out allows us to advance the supposed dating of the published molyvdovules and the reconstruction and interpretation of their legends.