Лист М.І. Драгомирова до В.Б. Антоновича - Матвієнко, А.А. (Археологія, 2001)
Стаття знайомить нас з листом видатного представника військової думки другої половини XIX ст. генерала Михайла Драгомирова до відомого українського історика Володимира Антоновича.
М.І. Драгомиров, з його могутнім розумом, інтелектом, здібністю до аналітичного розкриття явища не міг не цікавитися історією і її підрозділом — археологією.
На той час розкопки, збирання матеріалів, вивчення археологічних пам’яток частенько проводилися за ініціативою окремих дослідників чи меценатів. Тому не дивно, що багато матеріалів залишилось у приватних осіб і не набирало розголосу в науковому світі. Про це свідчить лист за 1873 р., надісланий М.І. Драгомировим до вже відомого на той час ученого-археолога, історика, етнографа В.Б. Антоновича. Генерал Драгомиров, щойно отримавши призначення командувача 14-ю піхотною дивізією, оглядав і приймав один із підрозділів, розташований у Херсоні.