Від редколегії (Археологія, 2007)
11 червня 2006 р. виповнилося 100 років із дня народження видатного українського вченого-антикознавця, фундатора школи античної археології в Україні, засновника і першого завідувача кафедри археології Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка (1944—1970), директора Інституту археології Академії наук УРСР у найтяжчі для нього й усієї країни роки (1939—1945), члена-кореспондента Академії наук УРСР, професора Лазаря Мойсейовича Славіна (1906—1971).