Керамические комплексы эллинистического времени из некрополя Ольвии - Журавлев, Д.В.; Ломтадзе, Г.А. (Археологія, 2007)
Введенo в научный оборот несколько комплексов эллинистического времени из некрополя Ольвии, открытых
в начале XX в. Б.В. Фармаковским. Некрополь Ольвії Понтійської є одним із найважливіших у Північному Причорномор’ї. На цей час опубліковано
лише окремі матеріали з цього некрополя, кілька загальних публікацій 1970-х рр. не охоплювали весь матеріал.
Керамічні рештки, представлені у статті, датуються широко: з початку III до початку I ст. до н. е. Вони належать
до різних типів, є й такі, що не мають прямих відповідників і є винятковими для цієї території. Кілька з них мають
аттичне походження, інші ж виготовлено в Пергамі та інших центрах Малої Азії. цікавою є сіроглиняна кераміка,
що імітує аттичну. Її походження визначити важко, але вочевидь воно не ольвійське. Стаття покликана розпочати
серію републікацій матеріалів перших розкопок Ольвії. Necropolis of Olbia Pontica is one of the most important in the north cost of the Black Sea. For the moment the materials
from this necropolis were published only separately, and there are very few general publications, which were published
in 70-s and did not cover all the materials. Ceramic deposits presented in the article date to the wide period from the early
3rd till the early 1st century BC. Different types of pottery are shown here; among them there are some without direct
parallels and unusual for the region. Some of them have Attic provenance, however, the other were produced in Pergamon
and unknown centers of Asia Minor. Grey clay vessels imitating Attic ones are also of a great interest. The place of their
manufacture is very difficult to determine, but they are probably not local Olbian. Hopefully, the article will be the first
in the series of republications of the materials from the earliest excavations in Olbia.