До 180-річчя початку археологічних розкопок на території Херсонеського городища (Археологія, 2007)
2007 р. виповнюється 180 років із початку археологічних досліджень на території Херсонеського городища. Вперше їх було проведено 1827 р. поручиком Чорноморського флоту Карлом (Миколою) Крузе за дорученням адмірала О.С. Грейга, а згодом продовжено флотськими офіцерами В.І. Барятинським, лейтенантом Шемякіним, графом О.С. Уваровим, Одеським товариством історії і старожитностей та Імператорською археологічною комісією, представники якої — К.К. Косцюшко-Валюжинич та Р.Х. Лепер — здійснили масштабні, навіть за сучасними мірками, археологічні розкопки пам’яток Херсонеса та його некрополя. Після 1917 р. археологічні дослідження на Херсонеському городищі проводили експедиції під керівництвом співробітників Херсонеського музею (згодом Національного заповідника «Херсонес Таврійський») Державного Ермітажу, Державного історичного музею у Москві, інститутів археології АН СССР, АН УРСР і НАН України, Свердловського і Харківського університетів.