Сторінки життя та наукова діяльність B.C. Козловської - Павлова, B.B. (Археологія, 2007)
Співробітники Музею історії міста Києва багато років збирають матеріали, що висвітлюють діяльність
археологів, які вивчали давню історію нашого міста. Серед багатьох імен різних поколінь дослідників Києва
жінки становлять незначну частину. Діяльність більшості з них припадає на радянські часи, коли жінки почали брати активну участь в усіх галузях науки, техніки та суспільного життя. Відкриває список жінок-археологів в Україні Валерія Євгенівна Козловська, що ще на початку ХХ ст. захопилася справою, якою на той
час займалися лише чоловіки. В статье освещены страницы жизни одной из первых женщин-археологов Украины Валерии Евгеньевны Козловской (1889—1956). Выпускница историко-филологического отделения Киевских Высших Женских Курсов, ученица
В.Ю. Данилевича, В.В.Хвойка, она принимала участие в полевых исследованиях памятников разных эпох. Долгие
годы В.Е. Козловская была хранителем археологической коллекции Киевского художественно-промышленного и
научного музея Императора Николая Александровича (ныне Национальный музей истории Украины). Период ее
наиболее активной деятельности в области полевой археологии, охраны памятников отечественной истории и культуры, а также в музейной сфере приходится на 20—40-е годы ХХ ст. Автор использует малоизвестные материалы
не только отечественных, но и зарубежных архивов. The article covers the pages of life of Valeriya Yevhenivna Kozlovska, one of the first women-archaeologists in Ukraine
(1889—1956). She was a graduate of the Department of history and philology of Kyiv High Women Courses, a student of
V. Yu. Danylevych and V.V. Hvoyka, she took part in field archaeological research of the monuments of various epochs.
Many years V.Ye. Kozlovska was a curator of an archaeological collection in Kyiv Artistic and Industrial Scientific
Museum of Emperor Mykola Oleksandrovych (today, the National Museum of History of Ukraine). The 1920—1940s
was a period of her most energetic activity in the field archaeology, in protecting of historical and cultural monuments,
and in the domain of museums. The author uses little-known materials not only from domestic, but also from foreign
archives.