Authentic and Therapeutic Engagement with the Past for Veterans at Nokalakevi, Georgia, and on Breaking Ground Heritage Projects in the UK - Everill, P.; Murgulia, N.; Bennett, R.; Lomitashvili, D.; Burnell, K. (Археологія, 2022)
This article presents a study of the value of archaeological
excavation as a non-medical intervention to support
mental health and wellbeing among military veterans.
Beginning by discussing quantitative psychological
data that shows that it is effective, the article considers
qualitative data from UK, Georgian, and Ukrainian
veterans to begin establishing “how” archaeology is
effective. У статті узагальнено застосування археологічних польових досліджень для покращення психічного здоров’я та самопочуття
військових ветеранів. Результати, вперше отримані 2011 р. в рамках ініціативи «Operation Nightingale» у Великобританії,
а згодом розширені через «Breaking Ground Heritage, Waterloo Uncovered» та інші програми під керівництвом ветеранів,
підлягають все більшому документуванню та вивченню. Відповідаючи на питання, як археологія підтримує ефективне
немедичне втручання, запропонована стаття повідомляє про результати програми благополуччя ветеранів у грузинському
Нокалакеві, яка приймала грузинських та українських ветеранів у 2019 р.
Аналіз якісних даних, отриманих від учасників, які працювали разом із британськими та грузинськими працівниками
й студентами, представлено в межах тематики досліджень, проведених у Великобританії з британськими ветеранами.
Зіставлення даних, отриманих в Нокалакеві, з даними британських проєктів «Breaking Ground Heritage» дозволило
визначити загальні, але незалежно досягнуті результати. Аналіз демонструє спільні теми для всіх учасників, а
відповіді ілюструють важливість трьох аспектів індивідуального досвіду під час археологічної польової роботи:
міжособистісного, розвивального й досвіду цілісного розвитку особистості. Передбачається, що ці аспекти сприяють
покращенню самопочуття ветеранів, які беруть участь у проєктах розкопок, що передбачають також надання соціальної
підтримки та підтримку один одного.
Із цього дослідження зрозуміло, що конструктивне з історичним середовищем може мати терапевтичний вплив на
людей із потребою поліпшення психічного здоров'я. Ідеться насамперед про відчуття автентичності, що виникає через
участь у проєкті, який підтримують досвідчені археологи та фахівці з питань культурної спадщини. Адже учасники
проєкту відчувають, що роблять конкретний внесок у краще розуміння та інтерпретацію пам’ятки.