Scales of Analysis: the Usage of Appropriate Magnification in Use-Wear Studies - Bradfield, J. (Археологія, 2022)
The interpretative potential of microscopic use-wear
polishes is a factor of the scale of analysis. Observational
surface area decreases in inverse proportion to
magnification. In this paper I present the results of polishes
on bone tools that have developed from fricative
contact with nine different materials. Microwear polish
is viewed at five different magnifications. I show that
50x―200x magnification, or observational areas of
0.4―2.0 mm², is the most appropriate scale of analysis
of use-wear polishes regardless of whether one is
conducting morphological identifications or relying on
surface texture analysis software. The images presented
here are meant to serve as an online reference collection
to allow use-wear analysts to visualise how polish
appearances change at different levels of magnification. Більшість аналітиків, які вивчають спрацьованість артефактів, зазвичай використовують як малопотужну, так і високопотужну мікроскопію при дослідженні поверхонь знарядь; при цьому «малопотужна» починається приблизно від 30x―50x,
а «високопотужна» сягає переважно 400x―500x збільшення. Потенціал інтерпретації мікроскопічних полірувань для
спрацьованості є фактором масштабу аналізу. Площа поверхні спостережень зменшується в оберненій пропорції до
збільшення. У цій роботі представлено результати полірування кістяних знарядь, які утворилися внаслідок фрикативного контакту з дев’ятьма різними матеріалами. Мікрозношувальне полірування розглядається з п’ятьма різними збільшеннями. Показано, що збільшення 50x―200x або ділянки спостереження 0,4―2,0 мм² є найбільш відповідною шкалою
аналізу полірувань, що зношуються незалежно від того, чи проводите ви морфологічні ідентифікації, чи покладаєтесь
на програмне забезпечення для аналізу текстури поверхні. Аналіз текстури поверхні пропагується як більш об’єктивна
міра зносу, однак аналітик все одно повинен обрати ділянки для сканування та збільшення чи площу поверхні. Роблячи
цей вибір, дослідник, по суті, повідомляє програмному забезпеченню, що він/вона вважає використанням-зношенням,
а що він/вона вважає тафономічними змінами. Величезний діапазон можливих тафономічних змін і різні масштаби, на
яких вони відбуваються, означають, що мова ще не йде про прямий процес віднімання значень шорсткості поверхні тафономічно змінених поверхонь зі знарядь для отримання їхніх чистих значень, які могли б указувати на їхню колишню
функцію. Ми ще не на тій стадії, коли аналіз текстури поверхні дозволяє зрозуміти багатофункціональні знаряддя краще,
ніж візуальне визначення. При 32-кратному збільшенні виробничі смуги залишаються чітко помітними на всіх поверхнях
кісток (за винятком випадків, коли залізо використовувалося як контактний матеріал), а мікроскопічні деталі полірованої
текстури не видно. Найбільш помітною втратою інформації при 500-кратному збільшенні є рельєф поверхні. Подано
цілий спектр зображень, які слугуватимуть як довідкова онлайн-колекція, щоб спеціалісти з вивчення спрацьованості
матеріалів могли уявити, як змінюється зовнішній вигляд полірування на різних рівнях збільшення.