Lithic Assemblages of the Linear Pottery Culture Settlement Modrychi-I - Telizhenko, S.A.; Silaiev, O.M. (Археологія, 2022)
A total of 145 flint items, as well as four obsidians and
seven stone-made artefacts, were collected during the
excavations on the Linear Pottery culture settlement
Modrychi-1 in Lviv Oblast, which is located within
Ukrainian Outer Subcarpathia. The assemblage of flint
and obsidian items has been analyzed as an integral
complex that characterizes the material culture of the
Neolithic settlement. The prevailing number of flint
items such as cores, flakes and blades reflect on-site
production. As for the obsidian artefacts, an attempt
was made to establish the origin of raw materials. Під час розкопок поселення культури лінійної кераміки Модричі-1 на Львівщині, що розташоване на території Українського Прикарпаття, було зібрано колекцію виробів із кременю (загалом 145 одиниць), обсидіану (чотири одиниці) та
каменю (сім одиниць). Більшість із них знайдено в центральній частині класичного наземного «довгого будинку» культури лінійно-стрічкової кераміки (КЛСК) та поруч із його східною стіною. Поселення КЛСК із «довгими будинками»
до цього часу в Україні не досліджувалися.
Аналіз крем’яного інвентарю дозволяє зробити припущення про те, що процес розщеплення кременю та отримання
заготовок міг відбуватися безпосередньо в межах пам’ятки. Водночас не виключається, що початкова фаза оформлення
нуклеусів відбувалася поза поселенням, звідки вони надходили для подальшої обробки. Відзначено доволі високий
коефіцієнт готових знарядь на відщепах і ретушованих частин пластин.
Стосовно обсидіанових артефактів було зроблено спробу встановити джерело ймовірного надходження сировини.
Серед найбільш територіально наближених розглянуто родовища обсидіану в Карпатському басейні, розташовані в
Угорщині (Токайські гори), Словаччині (Нижній Земплін) та Україні (Вигорлат-Гутинський хребет) — відповідно, хімічні групи C1, C2 та C3.
У колекції кам’яних знарядь відзначено знахідку сокири-тесла, а також точильні камені, розтирачі й зернотерки,
виготовлені з дрібнозернистого пісковику.
Загалом, асортимент крем’яних, обсидіанових та кам’яних артефактів характерний для значної частини пам’яток
«нотної» фази КЛСК. Більшою чи меншою мірою представлені всі категорії виробів, притаманні для цієї культури.