Щодо впливу національних чинників на формування біотичної складової матеріального рюкзака підприємства - Череватський, Д.Ю.; Бойко, О.В.; Смірнов, Р.Г. (Економіка промисловості, 2024)
Ціль сталого розвитку № 12 стосується зниження ресурсоємності економіки за рахунок зменшення витрат матеріаловкладень у виробничих ланцюгах. Ф. Шмідт-Блік запропонував поняття екологічного рюкзака як характеристику прихованих матеріальних потоків, що супроводжують весь життєвий цикл товару. Окремою складовою рюкзака є біотична частина, яка була достатньо вагомою, коли на старих шахтах, наприклад, застосовувався гужовий транспорт. Харчове самозадоволення персоналу з використанням зарплати при¬звело до того, що споживання їжі в процесі виробництва товару залишилося за межами аналізу матеріальних потоків підприємства.
Метою статті є доведення/спростування справедливості гіпотези щодо суттєвої за-леж¬ності біотичної складової матеріального рюкзака від національних традицій і матеріальних доходів працівників промислових підприємств.
У процесі дослідження застосовано методи математичної статистики, а базою дослід-ження є дані багаторічних спостережень щодо споживання харчових продуктів в Україні та за її межами.
Виявлено певні характеристики, властиві українським реаліям, а саме:
споживання середньостатистичним українцем харчових продуктів із вірогідністю 0,95 складає 58,75±0,04 кг на місяць (698±0,5 кг на рік);
структура споживчого кошика в Україні: 33% – молоко та молочні продукти, 15% – овочі; 14% – хлібобулочні продукти та крупи, 11% – картопля, 8% – м'ясо та м’ясопродукти;
пересічна людина в Україні споживає більше їжі, ніж за рекомендаціями МОЗ України (приблизно на 5%);
жителі сільської місцевості споживають більше продуктів харчування, ніж містяни (майже на 6% – 57,9 кг на місяць проти 54,7 кг).
Статистично доведено, що річні обсяги споживання харчових продуктів жителями України (689 кг) є суттєво більшими, ніж у Польщі (456 кг) і Китаю (413 кг). Виявлено національні відмінності, що стосуються продуктових уподобань. Кількісні відмінності національного споживання харчових продуктів виробниками обумовлюють різне наповнення матеріального рюкзака промислової продукції, що надає конкурентних переваг/недоліків суб’єктам міжнародної ринкової діяльності.
Окрім національних традицій споживання харчових продуктів є закономірності, що обумовлюють вплив середньодушового по домогосподарству еквівалентного загального доходу на масу продуктового кошика.
На підставі офіційних статистичних даних запропоновано математичну залежність логарифмічного виду кількості споживання харчових продуктів від середньодушового доходу члена домогосподарства. Relevance of research. Sustainable Development Goal No. 12 refers to reducing the re-source intensity of the economy by reducing the costs of material input in production chains. The famous German scientist Friedrich Schmidt-Blick proposed the concept of an ecological backpack as a characteristic of hidden material flows accompanying the entire life cycle of a product. A separate component of the backpack is the biotic part, which was heavy enough when, for example, horse traction was used in old mines. Food self-satisfaction of the staff based on the salary led to the fact that the consumption of food in the production process re-mained outside the analysis of the company's material flows.
The purpose of the study is to prove/refute the validity of the hypothesis regarding the significant dependence of the biotic component of the material backpack on national traditions and the material income of workers of industrial enterprises.
Research methods: mathematical statistics. The basis of research is long-term observation of food consumption in Ukraine and abroad, in particular, Poland and China.
Main results. In the course of research, certain traditions characteristic of Ukrainian reali-ties were revealed: consumption of food products by the average Ukrainian with a probability of 0.95 is 58.75±0.04 kg per month (698±0.5 kg per year); the structure of the consumer bas-ket in Ukraine contains 33% – milk and dairy products, 15% – vegetables; 14% – bakery prod-ucts and cereals, 11% – potatoes, 8% – meat and meat products; the average person in Ukraine consumes more food than recommended by the Ministry of Health of Ukraine (by approximate-ly 5%); residents of
rural areas consume more food than urban residents (by almost 6% – 57.9 kg per month versus
54.7 kg).
It has been statistically proven that the annual volume of food consumption by residents of Ukraine (689 kg) is significantly greater than that of residents of Poland (456 kg) and, even more so, China (413 kg). National differences concerning food preferences have been revealed. Quantitative differences in the national consumption of food products by producers determine the different content of the material backpack of industrial products, which provides certain competitive advantages/disadvantages to the subjects of international market activity.
In addition to the national traditions of food consumption, there are laws that determine the influence of the average per capita household equivalent total income on the weight of the food basket.
On the basis of official statistical data, a mathematical dependence of the logarithmic form of the amount of food consumption on the average per capita income of a household member is proposed.