Эволюция художественного стиля на аверсах аттических тетрадрахм VI—II вв. до н. э. - Алексеев, В.П. (Археологія, 2001)
В статье в отличие от существующего представления показано, что на аверсах аттических тетрадрахм стиль зрелой архаики не был единственным — процесс его эволюции привел к возникновению нескольких новых стилей еще до эпохи эллинизма. В образовавшейся ко II в. до н. э. системе из чередующихся стилей обнаружен принцип ее внутреннего развития. У статті, на протилежність погляду, що існує у вітчизняній літературі, доведено, що на аверсах аттичних тетрадрахм VI—IV ст. до н. е. крім стилю зрілої архаїки спостерігаються натуралістичний, доричний, перехідний, декоративний та класичний стилі. В деяких з них виявлено ознаки архаїчного стилю, що сприяли посиленню на монетах культового характеру зображення Афіни та формуванню змішаних (гібридних) стилів. Протягом VI—II ст. до н. е. еволюція художнього стилю на згаданих монетах склалась у певну систему, засновану на принципі чергування двох типів мистецтва: з домінантами концептуальної основи і формально-художньої. Архаїчний стиль існував на аттичних тетрадрахмах у незмінному вигляді не 160—200, як взагалі уважають, а близько 70 років. Це узгоджується з тривалістю «життя» одного художнього стилю на монетах грецького світу від 50 до 100 років (за винятком «кизикінів»). Contrary to the viewpoint accepted in the home literature, the author has proved that the averses of attic tetradrachmas of the VI–IV centuries BC are characterized by the naturalistic, Doric, transient, decorative, and classical styles besides the style of mature archaism. Some averses bear the signs of the archaic style, which promotes both the enhancement of the cult character of images of the Goddess of Athena on coins and the formation of mixed (hybrid) styles. During the VI–II centuries BC, the evolution of the art style of these coins led to a certain system based on the principle of alteration of two types of art: first, with dominants of the conceptual basis, and, secondly, with those of the formally artistic one. The archaistic style existed on attic tetradrachmas in the invariable form for about 70 years rather than 160–200 years, as one generally believes. This assertion agrees with the duration of «life» of an art style of coins in the Greek world, which was equal to 50 to 100 years (except for «kyzikens»).