Про статево-вікову стратифікацію населення ямної спільноти Північно-Західного Причорномор’я - Іванова, С.В.; Субботін, Л.В. (Археологія, 2001)
Розглянуто деякі аспекти статево-вікової структури суспільства носіїв ямної культури Північно-Західного Причорномор’я. Всебічний розгляд інвентарних поховань на тлі даних антропології та трасології дає змогу констатувати наявність певного зв’язку віку та статі небіжчика з деякими категоріями поховального інвентаря та рисами поховальної обрядності. Запропоновано можливий варіант реконструкції статево-вікових взаємовідносин у середовищі степового населення ямного часу. В статье рассматриваются некоторые аспекты половозрастной структуры носителей ямной культуры Северо-Западного Причерноморья. Анализ инвентарных погребений на фоне антропологических и трасологических определений позволяет констатировать определенную связь пола и возраста погребенного с некоторыми категориями инвентаря, чертами погребального ритуала. Предлагается возможный вариант реконструкции половозрастных взаимоотношений населения Северо-Западного Причерноморья в ямное время. The article is devoted to some aspects of the sex and age structure of the pit-culture population of the North-Western Black Sea region. The analysis of grave goods against the background of anthropological and tracing definitions allows us to establish a certain connection of the age and sex of a buried person with some categories of grave goods and the features of a funeral rite. A possible variant of reconstruction of the sex and age interrelations of the population of the North-Western Black Sea region in the pit-culture time is proposed.