Paleoecological Description of the Konsulivka Hillfort and its Environment - Gavrylyuk, N.O.; Sirenko, O.A.; Matviishyna, Zh.M.; Matera, M. (Археологія, 2023)
In the article, the first results of paleopedological, palynological and archaeological research of the Konsulivka hillfort of the 1st century BC — 2nd century AD, located on the right bank of the Dnipro River, near Respublikanets village, Beryslav district, Kherson Oblast, are presented. According to the data of interdisciplinary research, the characteristics of the ancient soil are given, and conclusions are drawn about the peculiarities of vegetation development in the area of the Konsulivka hillfort at the turn of the era. Представлено результати палеопедологічних, палінологічних та археологічних досліджень Консулівського городища, розташованого на правому березі Дніпра біля с. Республіканець Бериславського р-ну Херсонської обл. Геоархеологічні дослідження на пам’ятках Нижноього Подніпров’я здійснено вперше. Мета цієї роботи представити перші результати геоархеологічних досліджень (палеопедологічних, палінологічних та археологічних) у комплексі; показати перспективність таких робіт на античних пам’ятках. У вересні 2021 р. проводилися розкопки північно-західного кута великої фортеці Консулівського городища. Виявлено залишки кам’яної оборонної стіни близько та кутовий в’їзд на городище. Здійснено п’ять палеопедологічних розчисток на городищі та за його межами. Виявлено законсервованим античний грунт, що датується І ст. до н.е. — ІІ ст. н.е. і характеризується меншим вмістом гумусу, має гарно виражений Pk. Особливістю античного ґрунту є наявність ущільненішого буро-пальового горизонту в основі. Він близький до каштанових ґрунтів сучасної України. Палепедологічними дослідженнями підтверджено, що культурний шар городища складається з трьох прошарків, тобто Консулівське городище є багатошаровою пам’яткою, про що свідчить і археологічна стратиграфія. Палінологічні дослідження зразків містять інформацію про рослинність, синхронну виникненню городища та початку господарського використання його довкілля. Зміна рослинної групи на іншу пов’язується не тільки з природним, але з антропогенним впливом. Отже, комплексний аналіз довкілля підтвердив багатошаровий характер культурного шару городища. Аналіз рослинності свідчить про наявність у природному оточенні Консулівського городища ознак пасовищної дигресії. Перші міждисциплінарні дослідження на Консулівському городищі показали перспективність таких робіт на археологічних пам’ятках античності.