Disposal of the Dead in Recently Abandoned Settlement Areas — an Evidence of the Siege of Olbia Pontica by Zopyrion? - Fornasier, J.; Ivchenko, A.V.; Kuzmishchev, O.H. (Археологія, 2024)
The present contribution focuses on extraordinary
features with human remains of the 4th century BC
which have been discovered to the west of the core city
area of Olbia Pontica. There are numerous multiple
burials within former settlement structures. The
deceased were put in them without any grave goods,
mainly in irregular positions and in some cases with
obvious traces of external violence. Based on the
archaeological finding, which is presented here for
the first time exhaustively, we review the suggestion
of previous research: a possible connection of these
features with human remains with the siege of the city
by the Macedonian general Zopyrion, which has been
recorded in literature. Статтю присвячено поточним результатам українсько-німецького спільного проєкту, що проводить дослідження в Ольвії
Понтійській з історії містобудування стародавнього міста з 2014 р. Основу увагу приділено похованням IV століття до н.е.
З 1960-х років вони були виявлені в районі на захід від основного міста, яке спочатку використовувалося під житлову
забудову і було оточене укріпленням. До сьогодення ці поховання були недостатньо опубліковані. Вони, вочевидь,
знаменують процес глибокої трансформації міського розвитку з середини IV ст. до н.е. та додатково проливають нове
світло на історію тогочасних подій. Так, у межах колишніх поселенських структур виявлено кілька множинних поховань,
у яких померлі були покладені без інвентаря та переважно у нетипових позах. Ці колишні поселенські структури: рів
укріплення, побудований в пізньоархаїчний період, цистерна або навіть господарські ями – мали, таким чином, бути ще
достатньо і майже цілком видимими під час їх вторинного використання. З одного боку, ці знахідки свідчать про те, що
могили мали бути закладені відразу після того, як західна частина міста була занедбана. З іншого боку, (прагматичне)
використання таких різноманітних споруд, які ще функціонували, схоже, не вказує на наявність у цей час звичайного
некрополя в цьому районі.
У багатьох випадках на кістках вдалося зафіксувати зовнішні пошкодження, що свідчить про надзвичайну кризову
ситуацію. У попередніх дослідженнях ця криза вже пов’язувалась з облогою Ольвії македонським полководцем
Зопіріоном, що відображено в літературі. Збіг у часі військової кризи в Ольвії (331 р. до н. е.) з появою за міською
брамою нестандартних масових поховань дійсно вражає. Однак конкретний зв’язок між цими явищами дотепер
було встановлено без достатнього розгляду матеріальних доказів. Мета цієї статті, таким чином, полягає в тому, щоб
розглянути обґрунтованість запропонованої тези про причинно-наслідковий зв’язок на підставі відомих археологічних
знахідок, які тут уперше докладно представлені.