Від редакції - Крижицький, С.Д. (Археологія, 2001)
Однією з найвизначніших пам’яток античної культури на півдні України є античне місто-держава Ольвія, яке проіснувало близько тисячоліття — з другої чверті VI ст. до н. е. по IV ст. н. е. Виповнюється 75 років з часу офіційного заснування державою історико-археологічного заповідника «Ольвія», який від 1938 р. знаходиться у системі НАН України.
В останнє десятиріччя держава не виділяє цьому закладу достатніх коштів для здійснення не тільки робіт, пов’язаних з науково-просвітницькою діяльністю, а й просто для охорони скарбів культурного надбання, які знаходяться в землі.
Все ж сподіваємося на покращання становища і вважаємо за потрібне відзначити дату заснування цього важливого історико-археологічного закладу випуском спеціального номеру журналу «Археологія», присвяченого проблемам історії та культури Ольвії.