Сифіліс у середньовічному Києві - Козак, О.Д. (Археологія, 2001)
У 1999 p. Архітектурно-археологічною експедицією під керівництвом Г. Ю. Івакіна під час досліджень у Михайлівському боковому вівтарі Успенського собору Києво-Печерської лаври було знайдено, серед інших, два кістяки задовільної збереженості з ознаками серйозного інфекційного захворювання. Кістки досліджено макроскопічно та за допомогою рентгенівського методу. Унікальність цієї знахідки полягає в тому, що вона є першим і поки що єдиним свідоцтвом наявності епідемії сифілісу на території сучасної України. Ця знахідка цінна з погляду історичної епідеміології, оскільки розширює часовий та географічний ареал розповсюдження одної з найбільш загадкових хвороб людства. За наявності точного датування дослідження знахідки могло б стати цінним внеском у дискусію стосовно походження та поширення сифілісу у світовому масштабі.