Новий бактеріальний препарат ризобразин для підвищення врожайності шовковиці - Гончар, Ю.О.; Надкернична, О.В.; Олексійченко, Н.О. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
На основі азотфіксувальних бактерій роду Azospirillum створено новий біопрепарат ризобразин. Розроблені, експериментально перевірені та захищені патентом України способи інокуляції рослин шовковиці різного віку бактеріальним препаратом. Показано, що застосування ризобразину на гібридних і сортових насадженнях шовковиці сприяло підвищенню врожаю листя шовковиці на 23-67 % та поліпшенню якості продукції: вміст органічних речовин підвищився на 6-123 %, фотосинтетичних пігментів – на 12-67 %. На основе азотфиксирующих бактерий рода Azospirillum создан новый биопрепарат ризобразин. Разработаны, экспериментально проверены и защищены патентом Украины способы инокуляции растений шелковицы разного возраста бактериальным препаратом. Показано, что использование ризобразина на гибридных и сортовых насаждениях шелковицы способствует увеличению урожайности листьев шелковицы на 23-67 % и улучшению качества продукции. The new biological preparation rizobrazin was created on the basis of nitrogenfixing bacteria of Azospirillum. Ways of inoculation of mulberry plants of different age with the bacterial preparation were developed, examined and protected by the patent of Ukraine. It was shown, that use of rizobrazin for hybrid and high-quality plantings of mulberry promots essential increase of mulberry leaves productivity on 23-67 % and improves of production quality.