Bone Artefacts from the exposition of the National Historical and Archaeological Reserve “Olbia” Museum - Semenova, A.A. (Археологія, 2024)
In the article, a collection of bone and antler artefacts
that had been displayed at the National Historical
and Archaeological Reserve “Olbia” Museum until
2022 are discussed1. The collection includes materials
excavated from the territory of Olbia starting from
1946 and encompasses a diverse range of artefacts
categories, such as spindle whorls, handles for metal
tools, musical instruments, jewellery and components
of horse harness, etc. У статті представлено аналіз збірки виробів з кістки та рогу, яка до 2022 року експонувалася в музеї Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія». Загалом в постійний експозиції налічувалось 18 артефактів виготовлених
з кістки та рогу, ще 16 експонувалися в межах тимчасової виставки. Зараз обидві ці експозиції розібрані та евакуйовані в
безпечне місце у зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням Російської Федерації, що робить їх публікацію як
ніколи актуальною.
Формування аналізованої збірки відбувалось, ймовірно, по завершенню Другої світової війни; найбільш ранніми в
експозиції і водночас найчисельнішими в постійній експозиції є артефакти віднайдені в роки перших повоєнних сезонів
(1946—1947 рр.) Постійна експозиція доповнювалась кілька разів, тому як і тимчасова виставка складається з матеріалів
різних років розкопок.
Протягом багатолітніх досліджень велика кількість артефактів, пізніше переважно експозиційної цінності, передавалися в більші музеї. Спочатку це було пов’язано з відсутністю фондосховища, а згодом невеликою експозиційною площею
музею. Незважаючи на це, колекція музею демонструє широкий асортимент, до якого входять основні категорії кістяних
виробів, знайдених в Ольвії: веретена, накладки-інкрустації, прикраси, музичні інструменти, елементи спорядження коня
тощо. Різноманітні вони також за рівнем професійності майстра і застосованими техніками. Є вироби, що майже не модифікувалися і зберігали свою природну морфологію: наприклад, підвіски з ікла та кігтя. Частина виробів не потребувала
специфічних навичок, як то знаряддя з рогу та ручки для металевих знарядь, інша частина була виготовлена людьми, які
майстерно володіли прийомами різьблення, використовували токарський верстат. У цьому контексті особливо важливою є
заготовка точеного виробу, яка опосередковано свідчить про високий рівень майстрів, що працювали в Ольвії.