Аналітичний огляд розвитку інноваційно-проєктної діяльності позашкільних мистецьких освітніх закладів України - Пасечник, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
У сучасних умовах розвитку освіти позашкільні мистецькі заклади відіграють ключову роль у формуванні творчих здібностей, креативного мислення та загального культурного розвитку дітей і молоді. Інноваційно-проєктна діяльність у таких закладах стає все більш важливою, оскільки вона сприяє залученню учнів до активної творчої роботи, розвитку їхнього потенціалу та підготовці до майбутньої професійної діяльності в сфері мистецтва.
Дана стаття присвячена аналізу сучасного стану інноваційно-проєктної діяльності в позашкільних мистецьких освітніх закладах України. У ній розглядаються основні тенденції, виклики та перспективи розвитку даної діяльності. Основна увага приділяється таким аспектам, як впровадження новітніх технологій, інтеграція різних видів мистецтва, співпраця з іншими навчальними та культурними установами, а також участь у міжнародних проєктах.
На основі проведеного аналізу можна зробити висновки щодо поточного стану та перспектив інноваційно-проєктної діяльності в позашкільних мистецьких освітніх закладах. В сучасних умовах, незважаючи на воєнний стан і пов’язаного з цим зменшення кількості позашкільних мистецьких освітніх закладів, педагогічних працівників та недостатній рівень фінансування, інноваційно-проєктна діяльність активно здійснюється в різних регіонах держави за активної підтримки суспільства. Розробка та впровадження інноваційних проєктів є важливим елементом розвитку мистецької освіти, що сприяє підвищенню її якості, залученню більшої кількості учнів до активної творчої діяльності та підготовці їх до майбутньої професійної діяльності в сфері мистецтва. Перспективи розвитку включають розширення співпраці з міжнародними партнерами, впровадження новітніх технологій, удосконалення методик організації проєктної діяльності та розширення джерел фінансування. In modern conditions of education development, extracurricular art institutions play a key role in the formation of creative abilities, creative thinking and general cultural development of children and youth. Innovation and project activity in such institutions is becoming increasingly important, as it contributes to attracting students to active creative work, developing their potential and preparing for future professional activities in the field of art.
This article is devoted to the analysis of the current state of innovation and project activity in extracurricular art educational institutions of Ukraine. It examines the main trends, challenges and prospects for the development of this activity. The focus is on aspects such as the introduction of new technologies, the integration of various arts, cooperation with other educational and cultural institutions, as well as participation in international projects.
Based on the analysis, conclusions can be drawn about the current state and prospects of innovation and project activities in extracurricular art educational institutions. In modern conditions, despite the martial law and the associated reduction in the number of extracurricular art educational institutions, teachers and insufficient funding, innovation and project activities are actively carried out in different regions of the state with the active support of society. The development and implementation of innovative projects is an important element in the development of art education, which contributes to improving its quality, attracting more students to active creative activity and preparing them for future professional activities in the field of art. Prospects for development include expanding cooperation with international partners, introducing the latest technologies, improving methods of organizing project activities and expanding sources of funding.