Оцінка конкурентоспроможності медичної галузі та її освітніх закладів у контексті економічної взаємодії - Гуцалюк, О.М.; Бондар, Ю.А.; Бойко, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
У сучасних умовах стрімкого розвитку світової економіки та технологій, медична галузь відіграє ключову роль у забезпеченні сталого розвитку держав. Від її конкурентоспроможності залежить не лише якість медичних послуг, але й здатність країни підтримувати високий рівень здоров’я населення та економічне зростання. Оцінка конкурентоспроможності медичної галузі та її освітніх закладів є надзвичайно важливим завданням, що передбачає аналіз багатьох факторів, таких як інновації, підготовка фахівців, державна політика та економічна взаємодія на національному і міжнародному рівнях. Розглянуто роль медичних освітніх закладів у підготовці висококваліфікованих кадрів, які є критичним елементом конкурентоспроможності галузі. У сучасному світі, де вимоги до медичних послуг зростають, важливо забезпечити відповідність освітніх програм новітнім тенденціям і технологіям. Проведено комплексне дослідження факторів, що впливають на конкурентоспроможність медичної галузі та її освітніх закладів. Результати цього дослідження можуть бути корисними для розробки стратегій підвищення ефективності медичної освіти, розвитку галузі та формування економічної взаємодії між різними секторами охорони здоров’я. In today's conditions of rapid development of the world economy and technologies, the medical industry plays a key role in ensuring the sustainable development of states. Not only the quality of medical services depends on its competitiveness, but also the country's ability to maintain a high level of population health and economic growth. Assessing the competitiveness of the medical industry and its educational institutions is an extremely important task that involves the analysis of many factors, such as innovation, training of specialists, government policy and economic interaction at the national and international levels. The role of medical educational institutions in the training of highly qualified personnel, which is a critical element of the industry's competitiveness, is considered. In today's world, where the demands for medical services are growing, it is important to ensure that educational programs are in line with the latest trends and technologies. A comprehensive study of factors affecting the competitiveness of the medical industry and its educational institutions was conducted. The results of this study can be useful for the development of strategies for improving the effectiveness of medical education, the development of the industry, and the formation of economic interaction between different sectors of health care.