Від головного редактора - Толочко, Н.П. (Археологія, 2002)
2-3 квітня 2001 р. відділ археології кам'яного віку Інституту археології НАН України за участю Археологічного музею провів науковий семінар на тему «Господарство, соціальний устрій та спосіб життя населення України за кам'яної доби», присвячений 80-річчю від дня народження відомого українського археолога і бібліографа І.Г. Шовкопляса.
Враховуючи велику наукову актуальність доповідей, прочитаних на семінарі, редколегія журналу «Археологія» прийняла рішення видрукувати тексти кращих виступів двома блоками в номерах 1 і 2 журналу за 2002 рік.