Господарсько-побутові комплекси поселення Велика Акаржа - Сапожников, І.В. (Археологія, 2002)
У статті опубліковано та проаналізовано матеріали чотирьох локальних господарсько-побутових комплексів, знайдених автором на пізньопалеолітичному поселенні Велика Акаржа біля Іллічівська (датується близько 19—18 тис. років тому максимумом Вюрму). Вони розташовувались на периферії пам'ятки, мали площу від 16 до 23 м2 та дуже близькі характеристики кам'яного інвентарю. За даними археозоології (О.П. Секерська), на цих комплексах було утилізовано від одного до чотирьох забитих самців бізонів (Bison priscus). Один із них (ГПК ІІІ) був менш довгостроковим, ніж решта. Усі комплекси інтерпретовано автором як залишки сезонних (один-два місяці) весняно-літніх місць проживання окремих сімейних груп мисливців на бізонів. В статье дан анализ материалов четырех локальных хозяйственно-бытовых комплексов, найденных автором на позднепалеолитическом поселении Большая Аккаржа возле г. Ильичевск. Поселение датируется около 19—18 тыс. лет назад. Все комплексы интерпретируются автором как остатки сезонных весенне-летних мест проживания отдельных семейных групп охотников на бизонов, которые использовались на протяжении одного-двух месяцев. The materials of four local economic complexes, found by the author in the late Paleolithic settlement of Bol’shaya Akarzha near Iljichevsk have been analyzed in the article. The settlement dates from 19 to 18 thousand years ago. The author interprets all the complexes as the remains of the seasonal spring—summer dwellings of separate family groups of bison hunters, which were used for 1–2 months.