Еще раз о деталях римского воинского костюма и конской сбруи из Херсонеса и Юго-Западного Крыма - Журавлев, Д.В. (Археологія, 2002)
В статье публикуются детали римского воинского костюма и конской сбруи I-III вв. н. э. из Херсонеса и позднескифского некрополя Бельбек IV, хранящиеся в собрании Государственного исторического музея. Статтю присвячено публікації деталей римського військового костюма та кінської збруї, що зберігаються в колекції Державного історичного музею в Москві. Перша знахідка — це набір поясів, знайдений в «земляній гробниці» № 492, які розкопував у 1894 р. К.К. Косцюшко-Валюжинич. Скоріше за все, цей набір поясів потрапив у Херсонес із воїном, що раніше служив на території Галлії чи Німеччини. Декілька деталей римської військової амуніції знайдено в пізньоскіфському некрополі Бельбек IV у Південно-Західному Криму. Імовірно, деталі спорядження спочатку могли належати легіонерам, а потім у ролі військових трофеїв потрапили до варварів. The article deals with the publication of the details of the Roman military costume and the horse harness, which are kept in the collection of the State Historical Museum in Moscow. The first find - із the collection of belts found in the “ground tomb” N 492, by К. К. Kostsushko-Valuzhinich in 1894. This collection of belts could have gotten to Chersonesos together with the warrior, who had served on the territory of Gallia or Germany before. Some details of the Roman military ammunition were found in the late Scythian necropolis Belbek IV in the South-Western Crimea. The details of the equipment may have first belonged to the legionaries and after that, they fell into the barbarians’ hands as the spoils of war.