Дослідження колекції млинарських споруд Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" (1954 – 2022 рр.): історіографія - Вовкодав, В. (Сiверянський літопис, 2023)
У статті здійснено історіографічний огляд праць, присвячених пам’яткам науки й техніки місцевого значення – вітрякам та водяним млинам НІЕЗ «Переяслав». Метою дослідження є аналіз
та систематизація публікацій, у яких розглянуто цю проблематику, написаних упродовж 1954–2022 рр. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та історичні методи,
принципи наукового об’єктивізму, комплексності, системності та історизму. Використання таких
теоретико-методологічних конструкцій дало можливість сформувати дослідницьку логіку та цілісну картину процесу наукового вивчення колекції вітряних та водяних млинів Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини протягом цього періоду, а також показати основні тенденції осмислення наукового доробку дослідників і представити комплексний аналіз літератури. Наукова новизна. Ця студія є першою спробою визначення рівня дослідження збірки млинів Заповідника на базі наукової літератури зазначеного періоду.
Висновки. Аналіз стану вивчення порушеної проблематики дав можливість з’ясувати, що наведені публікації є не лише важливою історіографічною одиницею дослідження, а й представляють
значну за обсягом базу для вивчення історії формування колекції вітряків та водяників НІЕЗ «Переяслав». Водночас наявність великої кількості спеціалізованих праць, у яких розглянуті питання, пов’язані з названими спорудами, свідчить про неабиякий науковий інтерес до них як до об’єктів
окремих студій. А існування великої кількості публікацій різного тематичного спрямування, де в
різному контексті згадуються млини Переяславського скансену, доповнює загальний науковий простір їх дослідження. The article provides a historiographical review devoted to the monuments of science and technology of
local importance windmills and water mills of the NHER «Pereyaslav». The purpose of the study is to
analyze and systematize publications dealing with this issue, created in 1954–2022. The methodological
basis of the research is general scientific and historical methods, the principles of scientific objectivism,
complexity, systematicity, and historicism. The use of such theoretical and methodological structures made
it possible to form a research logic and a holistic picture of the process of scientific study of the collection
of wind and water mills of the Museum of folk architecture and life of the Middle Naddniprianshchyna in
this period, as well as to show the main trends in the understanding of the scientific work of researchers
and presented a comprehensive analysis of the literature. Scientific novelty. This study is the first attempt
to determine the level of research of the collection of mills of the NHER «Pereiaslav» on the basis of the
scientific literature of this period.
Conclusions. The analysis of the state of study on the issue made it possible to find out that the above
publications are not only an important historiographical unit of the study, but also represent a significant
base for studying the history of the formation of the collection of wind and water mills of the NHER
«Pereyaslav».
At the same time, the presence of a large number of specialized works on these buildings indicates considerable
scientific interest in them as objects of separate studies. Тhe existence of a large number of publications
of various thematic directions, which mention the mills of the Pereyaslav skansen in different contexts,
complements the general scientific space of their research.