Чернігівські церкви та собори XІ – XІX ст., які не збереглися до нашого часу - Рига, Д. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета публікації: на основі вивчення різноманітних джерел та аналізу наукової літератури дослідити історію будівництва та місця розташування культових споруд Чернігова ХІ–ХІХ ст., які
не збереглись до нашого часу. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності, аналізу, а також історико-порівняльному методі. Наукова новизна: вперше зроблено
спробу цілісного та комплексного дослідження питання будівництва та розташування культових
споруд Чернігова, які не збереглись до нашого часу. Виявлено й охарактеризовано особливості та
доцільність церковного будівництва в Чернігові впродовж століть. Висновки. Впродовж ХІ–ХІХ ст. існувала потреба будівництва в Чернігові культових споруд; це було зумовлено значенням
міста в історичному процесі розвитку країни та релігійності мешканців Чернігова, зростанням
кількості його населення, що привело до поступового збільшення обсягів церковного будівництва,
відтак зводяться десятки храмів в різних районах княжого, а згодом губернського центру Сіверщини. Як правило, будівництво концентрувалось переважно в історичному центрі міста. У статті
обґрунтовується питання щодо місця розташування церков та соборів, умов будівництва відповідно до часового простору. Зважаючи на буремні події історії, більшість храмів не збереглася через
низку як суб’єктивних, так і об’єктивних причин. На сьогодні доволі складно локалізувати точне
місце розташування багатьох культових споруд. Загалом, до нашого часу не зберіглося більш ніж
30 соборів та церков, які датуються XІ–XІX ст. Ці культові споруди відігравали вагому роль у церковному та соціально-політичному житті стародавнього Чернігова. Вивчення справи церковного
будівництва в Чернігові є актуальним, оскільки релігія та Церква протягом століть мали важливе
значення в історії Сіверщини та загалом України. The purpose of the publication is to study the history of construction and location of cult buildings in
Chernihiv of the 11th and 19th c., which have not preserved to our time, based on the study of various sources
and analysis of scientific literature. The research methodology is based on the principles of historicism,
objectivity, analysis, and the historical and comparative method. Scientific novelty: For the first time,
there is an attempt to conduct a holistic and comprehensive study of the construction and location of
cult buildings in Chernihiv that have not preserved to the present day. The features and relevance of
church construction in Chernihiv over the centuries are identified and characterized. Conclusions. During
the 19th – the early 20th c. there was a need to build cult buildings in Chernihiv; this was due to the importance
of the city in the historical development of the country and the religiosity of the residents of Chernihiv,
the growth of its population, which led to a gradual increase in church construction, so dozens of churches
were built in different parts of the princely and later provincial center of Sivershchyna. As a rule,
construction was concentrated mainly in the historical center of the city. The article discusses the question
of the location of churches and cathedrals, the conditions of construction in accordance with the time period.
Given the turbulent events of history, most churches have not survived for a number of both subjective
and objective reasons. Today it is difficult to localize the exact location of many cult buildings. In general,
more than 30 cathedrals and churches dating from the 11th to the 19th c. have not preserved to this day.
These cult buildings played a significant role in the ecclesiastical and socio-political life of ancient Chernihiv.
The study of church construction in Chernihiv is relevant, since religion and the Church have been important
in the history of Sivershchyna and Ukraine as a whole for centuries.