Діяльність кооперативних організацій українських губерній у галузі зовнішньої торгівлі наприкінці ХIХ – на початку ХХ ст. - Пилипенко, О. (Сiверянський літопис, 2023)
Метою розвідки є вивчення історії виникнення та діяльності кооперативних організацій у галузі зовнішньої торгівлі українських губерній Російської імперії наприкінці ХІХ – поч. ХХ ст., аналіз
динаміки й тенденцій їх розвитку; з’ясування місця й ролі українських земель у загальноімперській
структурі експортно-імпортних відносин; визначення залежності державного регулювання в цій
сфері від місцевої господарської специфіки та пріоритетів регіональних підприємницьких кіл. Методи дослідження добирались відповідно до поставленої мети на основі принципів об’єктивізму
та науковості. Переважно використовувався метод аналізу та дедукції для інтерпретації архівних
джерел. Наукова новизна полягає в тому, що виокремлено такі провідні передумови діяльності кооперативів: історичні, географічні, фінансові, демографічні, соціальні. Акцентовано увагу на значенні цього виду діяльності кооперативних організацій у мiстах та селищах, де вони працювали.
Досліджено головні чинники, що визначали якісні й кількісні характеристики кооперативних організацій наприк. ХІХ – на поч. ХХ ст.: соціально-політичні, соціально-економічні, господарські. Доведено, що окреслені передумови та чинники справили значний вплив на формування провідних тенденцій розвитку та діяльності українських кооперативів у пореформений період. Виділено основні періоди діяльності кооперативних організацій. Охарактеризовано окремі види господарської діяльності. Простежено тенденції та зміст цієї діяльності в контексті проведення реформ і суспільно-економічного розвитку країни.
На основі використання історико-педагогічної персоналістики як базового теоретичного підходу в науковому дослідженні розкрито культурницьку й організаційну місію цих видатних діячів. Зазначено, що кінець ХІХ – поч. ХХ ст. характеризувалися не стільки безпосередньо діяльністю великого капіталу, але й селянських організацій. У результаті вивчення діяльності кооперативів Київської, Харківської, Подільської та інших губерній, визначено головні тенденції розвитку сільськогосподарських товариств. Зроблено висновок, що діяльність кооперативних організацій залежала
від багатьох факторів: економного розвитку губерній, рівня організації зовнішньої торгівлі, темпів
проведення реформ, відповідної атмосфери, у якій перебувало суспільство. The purpose of the investigation is to study the history of the emergence and activities of cooperative
organizations in the field of foreign trade of the Ukrainian provinces of the Russian Empire at the end of
the 19th – the beginning of the 20th c., to analyze the dynamics and trends of their development; clarifying
the place and role of Ukrainian lands in the overall imperial structure of export-import relations; determining
the dependence of state regulation in this area on local economic specifics and priorities of regional
business circles. The research methods were selected in accordance with the goal on the basis of the principles
of objectivism and scientificity. The method of analysis and deduction was mainly used to interpret
archival sources. scientific novelty of the work is that the following leading prerequisites for the operation
of cooperatives are singled out: historical, geographical, financial, demographic, social. Attention is focused
on the importance of this type of activity of cooperative organizations in the cities and towns where
they worked. The main factors that determined the qualitative and quantitative characteristics of cooperative
organizations at the end of the 19th – the beginning of the 20th c. were studied: socio-political, socio-economic,
household and other. It is proved that these prerequisites and factors had a significant impact on
the formation of the leading trends in the development and activities of Ukrainian cooperatives in the postreform
period. The main periods of activity of cooperative organizations are allocated. Certain types of
economic activity are characterized. The tendencies and content of these activities in the context of reforms
and socio-economic development of the country are traced.
Based on the use of historical-pedagogical personalistics as a basic theoretical approach, the cultural
and organizational mission of these outstanding figures was revealed in the scientific study. It is noted that
the second half of the 19th – the beginning of the 20th c. were characterized not so much directly by the activities
of big capital, but also by peasant organizations. As a result of studying the activities of cooperatives
of Kyiv, Kharkiv, Podilsk and other provinces the main trends in the development of agricultural societies
were determined. It is concluded that the activity of cooperative organizations depended on many factors:
the economic development of the provinces, the level of organization of foreign trade, the pace of reforms,
the appropriate in which the society existed.