Концепт "Батьківщина" в творчості Герти Мюллер - Воробей, Н. (Сiверянський літопис, 2023)
Розвідка пропонує теоретичний аналіз концепту «БАТЬКІВЩИНА» на основі біографії та
творчості німецької письменниці румунського походження Герти Мюллер. Дослідження включає
три аспекти аналізу поняття «батьківщина»: політичний, соціологічний та літературознавчий.
Основним методом виступає концептуальний підхід, завдяки використанню якого виокремлюються
периферія та ядро концепту «БАТЬКІВЩИНА», а центральне місце розвідки займають такі актуальні для модерного суспільства поняття як «бездомність», «чужість / відчуження», «страх».
Стверджується, що традиційно позитивне поняття «батьківщина» сьогодні неможливо помисли-
ти без його темної, негативної сторони, що доводиться на прикладі аналізу етимології та еволюції цього поняття в німецькомовному просторі. Дослідження концепту «БАТЬКІВЩИНА» на основі літературних доробків та життєвого досвіду Мюллер відбувається в області україномовних
розвідок творчості авторки вперше. This search offers a theoretical analysis of the concept of «HOMELAND» based on the biography and
works of a Romanian-born German writer Herta Müller.
The study includes three aspects of the analysis of «homeland» definition: political, sociological and
literary. The main method is a conceptual approach, with the help of which were determined the periphery
and the core of the concept of «HOMELAND», while the main place of the study is occupied by such topical
terms for our modern society as «homelessness», «strangeness» / «estrangement», «fear». It is claimed
that traditionally positive definition of «homeland» can’t exist nowadays without its dark, negative side
what proves the study of etymology and evolution of this term in the German speaking space. The concept
of «HOMELAND» based on Müller’s books and life experience is analyzed in the Ukrainian literary
field for the first time.