Доля Троїцького монастиря за часів радянської влади в 20-ті роки XX ст. - Миколайко, Т. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета розвідки – дослідження історії чернігівського Троїцького монастиря в 20-х рр. XX ст. У
статті висвітлено долю монастирських споруд, їх використання радянською владою та оприлюднено інформацію про кількість конфіскованих цінностей Троїцького монастиря. Наукова новизна:
систематизовано зібраний матеріал з історії Троїцького монастиря в Чернігові за означений час
та запроваджено його до наукового обігу. Методи дослідження дібрано відповідно до поставленої
мети та ґрунтуються на основі історизму та об’єктивності. Висновки. Після усталення влади
більшовиків у Чернігові з 20-х рр. XX ст. розпочалася активна антирелігійна політика, спрямована
на дискредитацію авторитету Церкви та викорінення релігії з життя людей. У цей час закривається Троїцький монастир і його споруди та цінності переходять у власність держави. Під час
грабіжницької операції з конфіскації церковних цінностей та коштовностей з Троїцького монастиря вивезено понад 1,3 кг золота й майже 65 кг срібла. Повністю забороняти діяльність Церкви
більшовики не стали, тому Троїцький собор залишався діючим до 1927 р., а решта монастирських
споруд була передана в розпорядження місцевої влади. Перша установа, що працювала на території монастиря у 1921−1923 рр., − дев’ятий та четвертий дитячі будинки для дітей-переселенців із
Поволжя, Уфи та Чернігівської губернії. Потім було інвалідне містечко, де у 1926−1929 рр. у зовсім не комфортних умовах жили інваліди війни та праці, безпритульні та старі люди. На початку 1930-х рр. споруди монастиря передали зоотехнікуму. The purpose of the study − the investigation of the history of the Trinity Monastery in Chernihiv in the
20s of the 20th c. The article highlights the destiny of monastery buildings, their use by Soviet authorities,
and publishes information on the number of confiscated valuables of the Trinity Monastery. The scientific
novelty is that the collected material on the history of the Trinity Monastery in Chernihiv for the specified
period is systematized and introduced into scientific circulation. The research methods were selected in
accordance with the goal and are based on historicism and objectivity. Conclusions. After the establishment
of the power of Bolsheviks in Chernihiv from the 20s of the 20th c., an active anti-religious policy began,
directed at discrediting the authority of the Church and eradicating religion from people’s life. At that
time, the Trinity Monastery was closed and its buildings and valuables were passed to the property of the
state. During a robbery operation to confiscate church valuables and jewelry, more than 1.3 kg of gold and
almost 65 kg of silver were taken from the Trinity Monastery. Bolsheviks did not completely prohibit the
activity of the Church, so the Trinity Monastery was remain active until 1927, and the rest of the monastic
bui-dings were transferred to the local authority. The first institution that worked on the territory of the
monastery in 1921–1923 was the ninth and fourth orphanages for displaced children from the Volga region,
Ufa and Chernihiv province. Then there was the township for disabled, where in 1926−1929 here lived
war and labor disabled veterans, homeless people, and elders in very uncomfortable conditions. In the
early 1930s, the monastery buildings have been handed over to a zootechnical college.
Key words: the Trinity Monastery, the Church, Bolsheviks, anti-religious campaingn, childrenʼs «orphanage
of Volga region», the township for disabled.