Активні штами ентомопатогенних бактерій Bacillus thuringiensis з комах природних популяцій - Кузнєцова, Л.М.; Конопльова, Г.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
З комах природних популяцій півдня України виділено штами бактерій Bacillus thuringiensis, що діють ефективно проти листогризучих комах Lepidoptera і Diptera. Вивчені фізіолого-біохімічні властивості і спектр ентомопатогенної дії даних бактерій. Активність патогенів проти личинок колорадського жука (Leptinotarsa decemlineata, ряд Coleoptera), гусениць капустяної совки (Mamesta brassicae, ряд Lepidoptera) та американського білого метелика (Hyphantria cunea Dryri, ряд Lepidoptera) молодшого віку становить 74,7-100 %. Штами передано до колекції бактеріальних ентомопатогенів Інституту сільськогосподарської мікробіології УААН як перспективні для розробки біопрепаратів для захисту рослин від листогризучих шкідників. Из насекомых природных популяций юга Украины выделены штаммы бактерий Bacillus thuringiensis, эффективные против листогрызущих насекомых Lepidoptera и Diptera. Изучены физиолого-биохимические свойства и спектр энтомопатогенного действия данных бактерий. Активность патогенов против личинок колорадского жука (Leptinotarsa decemlineata, отр. Coleoptera), гусениц капустной совки (Mamesta brassicae, отр. Lepidoptera) и американской белой бабочки (Hyphantria cunea Dryri, отр. Lepidoptera) младшего возраста составляет 74,7-100 %. Штаммы переданы в коллекцию бактериальных энтомопатогенов Института сельскохозяйственной микробиологии УААН как перспективные для разработки биопрепаратов для защиты растений от листогрызущих насекомых. Strains of Bacillus thuringiensis effecient against leaf-chewing insects of Lepidoptera and Diptera genus have been isolated from insects of nature populations. Their physiological and biochemical properties and the spectrum of entomopathogenic action were studed. The activity of pathogens against the larva of potato beetle (Leptinotarsa decemlinaeta, order Coleoptera), caterpillars of cabbage moth (Mamesta brassicae, order Lepidoptera) and fall webworm moth (Hyphantria cunea Dryri, order Lepidoptera) of small age grade was around 74,7-100 %. These strains were added to bacterial entomopathogene collection of the Institute of agricultural microbiology of UAAS as perspective for elaboration of biopreparations for plants protection against leaf-chewing insects.