Забезпечення окружних судів Чернігівської губернії особами прокурорського нагляду 1885–1916 рр. - Мінченко, М. (Сiверянський літопис, 2023)
Кожного дня громадяни України виборюють своє право на життя, записане у Конституції.
Досвід проведення судових реформ, що базувався на європейських цінностях, є важливим для розуміння судочинства в сучасних реаліях. Аналіз історичного минулого сприятиме побудові потрібного
підґрунтя для мирного майбутнього України. Мета статті – окреслити законодавчу базу, реконструювати корпорацію осіб прокурорського нагляду окружних судів Чернігівської губернії упродовж 1885–1916 рр. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму та об’єктивності. Вони реалізуються через застосування методів джерелознавчого аналізу та синтезу, логічного, історико-порівняльного, математичного. Наукова новизна. Уперше систематизовано прокурорів, товаришів прокурорів, секретарів прокурорів, які працювали в окружних судах Чернігівської губернії за вищевказаний період. Висновки. У Чернігівській губернії за період 1885–1916 рр.
зафіксовано 132 особи, серед них прокурори, товариші прокурорів, секретарі прокурорів. З’ясовано,
що 8 осіб змінили місце роботи в межах Чернігівської губернії. Зафіксовано динаміку забезпечення
штатом товаришів прокурорів. Так, у Чернігівському, Ніжинському окружних судах чисельність
товаришів зростала через певний період часу до чотирьох, п’яти осіб, а також до семи, восьми та
навіть дев’яти осіб. У Стародубському окружному суді зафіксовані коливання у чисельності, стабільне збільшення осіб виявлене з другої половини 1901 р. Статистичні матеріали, на жаль, не дають змогу вивчити причини плинності складу обранців. Every day, the citizens of Ukraine fight for their right to life, written in the Constitution.
The experience of conducting judicial reforms based on European values is essential for understanding the
judiciary in modern realities. Analysis of the historical past will contribute to building the necessary foundation
for a peaceful future of Ukraine. The purpose of the article is to outline the legislative framework
and reconstruct the prosecutorial supervision corporation of the district courts of the Chernihiv province
during 1885–1916. The methodological basis of the research is the principles of historicism and objectivity.
They are implemented through source analysis and synthesis, logical, historical-comparative, and
mathematical methods. Scientific novelty. For the first time, the paper systematizes prosecutors, comrades
and secretaries of prosecutors who worked in the district courts of the Chernihiv province during the period
mentioned above. Conclusions. One hundred thirty-two persons were registered in the Chernihiv province
in 1885–1916, including prosecutors, comrades and secretaries of prosecutors. The study showed
that eight people changed their place of work within Chernihiv province. It documented the dynamics of
staff provision of comrades of prosecutors. Thus, in the Chernihiv and Nizhyn district courts, the number of
comrades increased after a certain period to four, five, as well as to seven, eight and even nine people. The
study examined fluctuations in the number in the Starodub district court. Since the second half of 1901, the
paper detected a stable increase of persons. Unfortunately, statistical materials do not make it possible to
study the reasons for the fluidity of elected officials. It is appropriate to note that the statistical materials
for the studied period reflect the movement along the rank ladder of city judges. The documents established
that four prosecutors had successful careers and reached the IV rank («real state adviser»).