Сіверщина часів Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658 рр. у світлі кореспонденції князя Януша Радзівілла (частина 2) - Мицик, Ю.; Тарасенко, І. (Сiверянський літопис, 2023)
У статтті розглянуті та вперше опубліковані в українському перекладі відомості про Сіверщину, які містяться у фундаментальному табірному (канцелярському) щоденнику князя Януша
Радзівілла – переважно в листах до князя, написаних представниками польської та литовської
шляхти. Це були вороги українських повстанців, однак вони подають цінні, часом унікальні свідчення про боротьбу проти Речі Посполитої, насамперед, у таких містах, як Чернігів, Ніжин, Любеч
та ін., про сподвижників Богдана Хмельницького – полковники Мартин Небаба, Стефан Подобайло, Прокіп Шумейко та ін. The article analyses, and for the first time publishes in Ukrainian translation, information about Sivershchyna
which is contained in the fundamental camp (chancellery) diary of prince Janusz Radziwill – mainly
in letters to the prince written by representatives of Polish and Lithuanian nobility. They were enemies
of Ukrainian rebels, but they provide valuable, sometimes unique evidence of the struggle against the Polish-
Lithuanian Commonwealth, especially in such cities as Chernihiv, Nizhyn, Lyubech, and others, about
Bohdan Khmelnytskyʼs associates, such as colonels Martyn Nebaba, Stefan Podobaylo, Prokip Shumeiko,
and others.