Битва князя Вітовта на річці Ворскла 1399 р. у дослідженнях історикині Віри Жук (1928–2008) - Петренко, І.; Боєчко, В. (Сiверянський літопис, 2023)
Метою цієї студії є з’ясувати внесок відомої вченої-історикині Віри Жук (1928–2008) у дослідження теми битви князя Вітовта на Ворсклі 1399 р., показати її роль у науковому вивченні проблем локалізації, етапів та ходу битви, наслідків та аналізі місцевих топонімів, пов’язаних із битвою. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності, системності, антропологізації та міждисциплінарності. Методи: проблемно-хронологічний, історико-системний та аналітичний. Новизна дослідження. Доведено, що Віра Жук поглибила вже наявні
відомості про битву на Ворсклі 1399 р. Зокрема, вчена, залучивши різні типи джерел (усні, писемні,
археологічні, топографічні), висловила обґрунтовані припущення щодо локалізації битви, розміщення армій противників, виокремила етапи битви. Віра Жук проаналізувала ряд місцевих топонімів і
пов’язала їх походження із битвою на Ворсклі 1399 р.
Висновки. Вірою Жук підготовлено понад 10 студій, присвячених битві на Ворсклі 1399 р. Вчена виокремила кілька етапів битви: перший – біля урочища Побиванка, генеральний бій – у районі
сіл Мала Рублівка, Дем’янівка, Лихачівка, Деревки, завершальний (остаточний розгром армії князя
Вітовта) – біля Більської фортеці і с. Більськ, описала місце і хід генеральної битви та наслідки
поразки князя Вітовта. Вчена обґрунтовано довела, що свідчення про цю битву на Полтавщині зберігають місцеві топоніми (назви полтавських сіл Тахтаулове, Лихачівка та ін., урочище Побиванка, річка Мерла, кургани Вітовтова Могила, Розрита Могила, Скоробір, Войнівські Могили та ін.). The purpose of this study is to find out the contribution of the famous scientist-historian Vіra Zhuk
(1928–2008) to the study of the topic of the battle of Prince Vytautas on Vorskla in 1399, to show her role
in the scientific study of problems of localization, stages and course of the battle, consequences and analysis
of local toponyms, related to the battle. The methodological basis of the research is the principles of
historicism, objectivity, systematicity, anthropology and interdisciplinary. Methods: problem-chronological,
historical-systemic and analytical.
The novelty of the study. It has been proven that Vіra Zhuk deepened the already available information
about the battle of Vorskla in 1399. In particular, the scientist, using various types of sources (oral,
written, archaeological, topographical), made reasonable assumptions about the location of the battle, the
location of the opposing armies, and identified the stages of the battle. Vіra Zhuk analyzed a number of
local toponyms and linked their origin to the battle of Vorskla in 1399.
Conclusions. It was revealed that Vіra Zhuk prepared more than 10 studies dedicated to the battle of
Vorskla in 1399. The scientist defined several stages of the battle: the first – near the Pobyvanka tract, the
general battle – in the area of the villages of Mala Rublivka, Demyanivka, Likhachivka, Derevka, the final
one (the final defeat of the army of prince Vytautas) – near the Bielska fortress and the village of Bilsk,
described the place and course of the general battle and the consequences of the defeat of prince Vytautas.
Evidence of this battle in the Poltava region is preserved by local toponyms (the names of the Poltava villages Takhtaulove, Lykhachivka, etc., the Pobyvanka tract, the Merla river, the mounds of Vytautas Mohyla,
Rozryta Mohyla, Skorobir, Voynivski Mohyly, etc.).